Lån utan UC

Lån utan UC

Lån utan UC

Lån utan UC innebär lån som inte inblandar Upplysningscentralen, varifrån företag inhämtar kreditupplysningar. När vi pratar om lån utan UC är vi inne på minerad mark. Till att börja med kan man säga att dessa lån bör tas ytterst försiktigt, och noga överväga om du verkligen behöver ta ett. Om du exempelvis vill köpa en bil, är det möjligt för dig att vänta med det köpet tills efter att din betalningsanmärkning har gått ut?

Risker med lån utan UC

Eftersom potentiella låntagare som inte vill blanda in UC är en gynnsam grupp att låna ut till har denna marknad exploderat på senare år. Sedan de första SMS-lånen kom på 00-talet har aktörerna blivit allt fler. Emellertid har detta också ökat konkurrensen, och pressat räntorna för låntagarna (även om de fortfarande är mycket höga). Till skillnad från när SMS-lån lanserades, med bara ett fåtal aktörer vilka i princip hade gemensamt monopol på marknaden, är det nu närmare en perfekt konkurrens-situation. De företag vars lån har orimligt höga räntor har med tiden alltmer fasats ut. Dock kan du fortfarande hamna riktigt snett på denna marknad, därför är det väldigt viktigt att räkna mycket noga på vad du faktiskt kommer att få betala, och om du kan och vill det.

Till exempel: En ränta på runt 20–25 % är inte ovanligt när det gäller lån utan UC. (Den effektiva räntan kan ibland vara på flera tusen procent!) I regel behöver du betala tillbaka mer än det dubbla lånade beloppet. Om du exempelvis tar ett lån på 25 000 under tre år med 20 % ränta, har du råd att betala runt 1 000 kr i månaden för det under hela denna treårsperiod? Är du okej med att betala 36 000 i sammanlagd ränta, utöver att betala tillbaka de ursprungliga 25 000? Är det värt det för dig? Att betänka frågan: ”är detta genomförbart?” är alltså av största vikt för att inte hamna i en mycket bekymmersam belägenhet.

Om du efter övervägande kommit fram till att ett lån utan UC trots allt är värt att ta, finns det som sagt alltså en hel del olika företag att jämföra. Nätet är din vän när det gäller att hitta det bästa lånet för just dig. Du bör inte bara vända sig till det företag som du sett reklam för, utan göra en noggrann undersökning av marknaden, liksom med alla andra köp av betydenhet. Men just i detta fall är det extra värdefullt, då räntorna kan skilja sig rejält.

dante