Blancolån - Allt du behöver veta
Blancolån är ett lån där det inte finns någon säkerhet. En säkerhet kan vara till exempel den bil du lånat pengar till vid ett billån, eller den bostad du lånat till vid ett bostadslån. Säkerheten innebär att om du inte betalar tillbaka på ditt lån så kan långivaren kräva att till exempel bilen eller bostaden säljs, så att de på det sättet får in de pengar du är skyldig från lånet.
Andra typer av säkerhet kan vara att du lämnar något i pant, till exempel en guldring, eller att du intecknar något du redan har för att kunna få ett lån. Det kan vara till exempel en bostad du äger och som inte är säkerhet för något annat lån, som du intecknar för att kunna ta ett lån för att göra en resa eller köpa något du behöver. En annan vanlig säkerhet är att det finns en borgenär, det innebär att en annan person går i god för dig och betalar du själv inte av lånet är den personen förbunden att betala för dig. Vid ett blancolån finns det inte någon form av säkerhet alls.
Ingen säkerhet betyder högra ränta
Eftersom det inte finns någon säkerhet brukar räntan vid blancolån vara högre än räntan på lån med säkerhet. Den som lånar ut pengar tar en större risk eftersom det inte finns någon garanti för att de ska få in pengarna. En vanlig procentsats på räntan kan ligga mellan 3 % och 22 % vid blancolån, men vid vissa snabblån kan den effektiva räntan bli flera hundra procent. Detta är något många arbetar för att få bort, och från den första september år 2018 kommer det bland annat vara olagligt med en räntesats som ligger på över 40 procentenheter mer än referensräntan. Referensräntan är det som anger vad en normal ränta för den typen av lån för tillfället är.
Ett blancolån är för det mesta ett lån utan ett angett syfte, du som lånar pengarna kan ha dem till vad du vill. Det är vanligt att de som tar ett blancolån för det för privatkonsumtion av olika slag, till exempel för att kunna göra en resa.
Den som lånar ut pengar bedömer hur mycket låntagaren får låna, och vilka återbetalningsmöjligheter hen har. Utifrån det sätts räntan. Vid många blancolån sätts en individuell ränta, som då anpassas efter de förutsättningar du har och de risker långivaren tar genom att låna ut pengar till dig. Det som då påverkar hur hög eller låg räntan blir är vad du har för inkomst, och till exempel om du har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder sedan tidigare.