Privatlån

Privatlån

Privatlån

Ett privatlån kan du ta hos en bank eller långivare om du behöver låna pengar till en resa, en ny bil eller för att renovera bostaden. Ett privatlån är inte knutet till ett visst objekt, som till exempel ett bostadslån är till bostaden, utan tas helt utan säkerhet. Detta är något de flesta banker erbjuder och lånet brukar handla om summor mellan allt från 10 000 kronor upp till kanske 600 000 kronor. En normal lånetid är sällan längre än 10 – 12 år. På grund av att ett privatlån kan tas utan säkerhet har den här typen av lån en högre ränta och du kan själv välja om du vill betala tillbaka på lånet med annuitet eller amortering. Nedan kan du läsa mer om olika förutsättningar och villkor som gäller när du tar ett privatlån, eller blancolån som det också kan kallas.

Vem får ta ett privatlån?

De flesta får ta ett privatlån och långivarens beslut grundar sig bland annat på din generella ekonomi, månadsinkomst och övriga lån. De gör också en kreditupplysning på dig där de ser om du har betalningsanmärkningar eller övriga krediter. För att inte hamna i situationer där du inte kan eller har svårt att betala tillbaka på ditt lån bör du noggrant ha gått igenom din privatekonomi innan du väljer att ta ett privatlån. Se över hur mycket du kan avvara av din inkomst varje månad så att du vet hur stort lån du kan ta. För beroende på vad du ska använda pengarna till kommer lånet vara olika stort. Väljer du en längre återbetalningsplan blir månadskostnaden lägre, men tänk då på att en längre räntetid ger dig en högre kostnad för lånet i slutändan. Många väljer att samla sina lån och krediter i ett och samma lån för att hålla nere både månadskostnad och ränta. Genom att förhandla med din långivare kan du ha stor chans att få bättre förutsättningar än de som först presenterades.

Återbetalningsalternativ

Att betala tillbaka på ett lån kallas för att amortera. Summan betalas tillsammans med räntan, det du betalar för att få låna pengar, och denna inbetalning kan ske varje månad eller varje kvartal. Hur stort belopp du ska betala tillbaka kan räknas ut med två olika modeller – rak amortering eller annuitetslån. Det vanligaste är att använda sig av rak amortering vilket innebär att du betalar tillbaka en lika stor summa av lånet vid varje inbetalning. Denna summa räknas ut genom att dela den totala skulden på antal amorteringstillfällen. Utöver denna amortering betalar du ränta på din skuld. Hur mycket ränta du ska betala blir olika för varje betalningstillfälle i och med att skulden sjunker i takt med att du amorterar. Det ger en olika stor inbetalning varje betalningstillfälle. Används i stället annuitet betalar du ett bestämt belopp som omfattar både ränta och amortering. Så länge inte räntan ändrar sig blir alltså den totala kostnaden densamma vid varje betalningstillfälle. Det gör att amorteringen utgör en mindre del av betalningen i början och räntan en större. I takt med att skulden blir mindre kommer också räntan utgöra en mindre del och en större del av betalningen består av amortering.

För att du ska få så bra förutsättningar som möjligt när du tar ett privatlån är det viktigt att jämföra olika banker mot varandra. Idag finns det gott om jämförelsesajter på nätet där du enkelt får en översikt över de olika villkoren, och det gör att du kan spara flera tusenlappar i slutändan. Tänk dock över vad pengarna faktiskt ska användas till och att du har möjlighet att betala tillbaka på lånet utan att det påverkar din livskvalitet negativt.

dante