Kreditupplysning

Kreditupplysning

Kreditupplysning - Saker att tänka på

En kreditupplysning görs för att kontrollera din kreditvärdighet, om du har betalningsanmärkningar eller övriga krediter till exempel. Det används av till exempel långivare när du ansöker om ett lån eller en kredit för att se att du har möjlighet att betala. I kreditupplysningen finns det även information om din inkomst och om du skulle ha ett skuldsaldo hos Kronofogden. Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag kallas för Upplysningscentralen (UC).

Två typer av kreditupplysningar

För privatpersoner finns det två olika former av kreditupplysningar. Den ena kallas för Personupplysning och den andra för Mikroupplysning. En personupplysning är en omfattande kreditupplysning och inkluderar information om inkomstuppgifter, personuppgifter, fastighetsinnehav, äktenskapsförord och information om tidigare förfrågningar eller anmärkningar. Mikroupplysningen är en lite mindre omfattande kreditupplysning och innehåller oftast endast adress, namn, skuldsaldo hos Kronofogden samt eventuella betalningsanmärkningar. Vilken kreditupplysning som beställs av långivaren berör på vilket lån du ansöker om.

När du ansöker om ett lån utan säkerhet, till exempel ett privatlån, sätts det hårdare krav på dig som kund. Då räcker det oftast med en enda betalningsanmärkning för att du ska nekas ett lån. Vid mindre lånebelopp tillåts oftast lite mer anmärkningar. Detta gäller till exempel vid olika typer av snabblån, till exempel SMS-lån. När du ansöker om större lån använder alltså långivaren sig alltid av UC medan snabblånföretag som lånar ut mindre belopp använder UC mer sällan. Det är dock inte UC som har den avgörande rollen om en ansökan med en betalningsanmärkning godkänns eller ej, utan de endast korrelerar.

Undvik för många registrerade kreditupplysningar

Kreditupplysningar fungerar inte bara som säkerhet för långivaren för att se dina möjligheter att betala tillbaka på ditt lån, utan ger också dig som konsument en bra vägledning i din privatekonomi. Den hjälper dig att göra en bra bedömning för om du klarar av att ta ett lån. Vill du testa din kreditvärdighet kan du beställa en kreditupplysning på dig själv. Många av de företag där du kan beställa kreditupplysningar erbjuder en kostnadsfri kreditupplysning per år. Tänk dock på att allt för många kreditupplysningar på en kort tid kan påverka din kreditvärdighet. Dock registreras inte kreditupplysningar som du beställer på dig själv. Det finns även vissa långivare som gör kreditprövningar utan att det registreras någon annanstans än hos företag själv. Dessa är bra att använda dig av om du ofta tar mindre lån och inte vill riskera din kreditvärdighet i framtiden.

dante