Handpenning

Handpenning

Handpenning - Allt du behöver veta

När du ska köpa en bostad och skriva kontrakt krävs det att du betalar en så kallad handpenning till säljaren. Det är en typ av förskottsbetalning som står för en del av den totala kostnaden som visar att du är seriös med köpet. Normalt är att handpenningen utgör 10 % av köpeskillingen. Den kan i vissa fall vara lägre, till exempel om det handlar om hus eller fastigheter som säljs för mycket stora belopp. Beloppet går till mäklaren och ska i de flesta fall betalas högst sju dagar efter att kontraktet har skrivits.

Varför betalas handpenning?

Det är oftast mäklaren som tar in handpenningen för att både köpare och säljare ska känna sig säkra. Detta säkrar på samma mäklarens arvode som brukar vara en del av handpenningen, i vissa fall delas den dock ur direkt till säljaren. Arvodet tas då i stället från den köpeskilling som överförs på dagen för tillträdet till bostaden. Varför du betalar en handpenning när du köper en bostad eller fastighet beror på att du ska visa att du har ärliga avsikter, det fungerar alltså som en garanti. Om köparen skulle dra sig ur köpet får säljaren ändå handpenningen.

Låna till handpenning

Eftersom att bostadsköp ofta handlar om stora summor pengar är det vanligt att köparen även behöver låna till handpenningen. Även om du också är på väg att sälja ditt hus är kanske pengarna fortfarande låsta i detta. Då kan ett korttidslån lösa problemet. Detta kan tas fram till överlåtelsedagen och de flesta banker erbjuder till och med speciella handpenninglån. Det är då kopplat till det framtida banklånet på bostaden. När bostaden sedan övertas kommer handpenninglånet omvandlas till ett bostadslån. Varför du först måste ta ett separat lån är på grund av att det inte är möjligt att teckna ett bostadslån på en bostad före att du ansökt om lagfart, vilket är beviset på att det är du som äger bostaden. Ofta är handpenninglånets återbetalningsperiod tänkt att sträcka sig över en till tre månader och har oftast rörlig ränta.

Det är lätt att blanda ihop uttrycket handpenning och kontantinsats. Kontantinsats är dock de 15 % av det totala lånebeloppet som du ska till hands när du tar ett bostadslån. Du kan antingen ha sparat ihop till denna summa och betala in den på en gång eller ta ett lån även för detta. Detta är något som banken kräver enligt lag men ska alltså inte blandas ihop med handpenning.

dante