Effektiv ränta

Effektiv ränta

Effektiv ränta - Vad är det?

När man talar om effektiv ränta menar man det faktiska pris en låntagare betalar för ett lån som löper på ett år. Ofta när man tittar på räntan hos olika långivare är det den nominella räntan som marknadsförs. I denna ingår dock inga övriga avgifter så som aviavgifter, uppläggningsavgifter med mera vilket det gör i den effektiva räntan. Ska du jämföra olika räntor är det alltså den effektiva räntan du ska titta på för att få veta vilket pris du kommer få betala i slutändan. Dock är det inte alltid ett bra mått att gå efter. Vid olika typer av snabblån kommer den effektiva räntan vara otroligt hög. Det beror på att snabblån läggs upp för en kort återbetalningsperiod och effektiv ränta räknas ut efter en formel för återbetalning under ett år.

Missvisande för lån med korta återbetalningsperioder

Högre ränta behöver inte betyda en högre kostnad. När du räknar ut den effektiva räntan styrs du av två saker. Dels den månatliga betalningen och hur vid hur många tillfällen som du ska betala tillbaka på lånet per år. Vid de fall som ett lån inte sträcker sig över ett helt år måste den effektiva räntan enligt lag beräknas på som om du hade förnyat lånet vid varje tillfälle du ska betala av på lånet, utan att ha betalat av den upplupna räntan. Det ser då ut som att du tar ett lån för att kunna betala ditt nuvarande lån plus den tidigare upplupna räntan. Det gör att räntan ökar varje gång återbetalning sker. Den effektiva räntan kan därför vara väldigt hög när det kommer till snabblån, men då det handlar om mindre belopp är den inte optimal att gå efter.

Titta på den totala kreditkostnaden

Snabblån avser mindre belopp som till exempel 3 000 kronor eller 10 000 kronor med en kort återbetalningsperiod på cirka 30 dagar. Precis som att du inte jämför årskostnaden på andra kortsiktiga tjänster som biobiljetter, flygresor och hotellnätter så ska du inte göra det på snabblån heller. När du ska jämföra vilket lån du ska ta ska du alltså titta på hur den totala kreditkostnaden ser ut hos olika långivare. På så sätt ser du hur mycket ett snabblån faktiskt kommer kosta dig i slutändan.

Slutligen är det alltid viktigt att noggrant gå igenom din privatekonomi innan du tar ett lån. Har du råd att betala tillbaka i tid och har du utrymme för de extra kostnaderna det innebär? Du ska aldrig låna över dina egna begränsningar.

dante