Kreditvärdighet

Kreditvärdighet

Ha koll på din kreditvärdighetDin kreditvärdighet är vad banker och potentiella långivare kollar på för att se om du har en god förmåga att betala tillbaka det lån du vill ta. Kreditvärdighet kan kort och gott beskrivas som din ekonomiska situation och baseras bland annat på den kreditbedömning som görs på dig i och med att du ansöker om ett lån. En god kreditvärdighet är inte så förvånansvärt fördelaktigt, då du har större möjligheter att bli beviljad ett lån med goda lånevillkor. Du kommer också ha det lättare att beställa kreditkort och teckna abonnemang.

Hur din kreditvärdighet påverkas

Den kreditbedömning som görs på dig i och med din ansökan om ett lån tas via kreditupplysningsfirmor som Upplysningscentralen (UC) eller Bisnode. Varje gång en kreditupplysning tas i ditt namn kommer denna att registreras och sedan ligga kvar i ett år, synlig för allmänheten. Detta innebär att varje ny aktör eller bank du besöker för att ansöka om ett lån kan se vart du har gått tidigare och hur många låneansökningar du har gjort innan. Att ha många kreditupplysningar registrerade i ditt namn är något som anses vara mindre bra, då detta drar ner helhetsbetyget på din kreditvärdighet och dessutom gör det svårare för dig att bli beviljad ett lån. Banker och långivare ser flera kreditupplysningar som ett tecken på att du inte är lämplig för ett lån.

En annan faktor som inte är till din fördel är ifall du har flera betalningsanmärkningar när du ansöker om ett lån. Detta kan vara rester från ett lån du har tagit tidigare, räkningar som du varit sen med att betala eller rester från en avbetalning. Som du kanske kan räkna ut ser inte banker och långivare betalningsanmärkningar som en positiv faktor och det är inte många som vågar låna ut till någon som de ser har problem med återbetalningen. I fall du beviljas ett lån trots betalningsanmärkningar kommer banken eller långivaren i de flesta fall lägga till en hög ränta som kompensation för risken de tar.

Förbättra din kreditvärdighet

För att förbättra och behålla en god kreditvärdighet behöver du endast se till att ta hand om din privatekonomi. Med andra ord, betala dina räkningar i tid, säg upp oanvända krediter, ta lån med en medlåntagare och har du flera mindre lån kan du samla dem i ett större. Ett annat tips när du vill ansöka om ett lån är att använda dig av en låneförmedlare. På det sättet tas endast en kreditupplysning på dig samtidigt som du får fler alternativ att välja mellan.

dante