Krediter

Krediter

Krediter - Vilken ska man välja?

En definition av krediter brukar vanligtvis vara att de är en form av lån. När du beviljas en kredit får du med andra ord en summa pengar som du kan hantera under en förbestämd tidsperiod. Denna kredit måste oftast regleras under konsumentkreditlagen innan den får delas ut och här ska den som ger krediten, kreditgivaren, informera mottagaren, kredittagaren, om alla villkor som tillkommer med lånet. Detta kallas för en god kreditgivningssed.

Olika typer av krediter

Det finns olika typer av sätt att låna pengar samt olika typer av lån och därför olika typer av krediter. En av de vanligaste typerna är kontokort, som i sin tur kan delas in i kreditkort, bankkort och betalkort. Ett kreditkort är ett flexibelt och smidigt sätt att hantera krediter på. Här bestämmer ägaren till kortet själv sin betalningsförmåga men måste självklart ha vissa aspekter i åtanke, såsom om tidigare betalningsanmärkningar, hur återbetalningshistoriken ser ut och hur den årslön som kommer in ser ut. Med ett kreditkort handlar du saker på kredit, det innebär att pengarna inte dras från ditt konto direkt. I slutet av varje månad får du hem en räkning eller en faktura med alla dina utgifter.

Det finns även en kontokredit, detta är trots det lika namnet inte exakt samma sak som ett kreditkort. Med en kontokredit har du pengar likt en buffert på ett konto. Dessa kan användas när dina egna medel på kontot är slut. De krediter du lånar kan du sedan oftast betala tillbaka i egen takt genom att fylla på kontot med pengar igen.

Onlinekredit är ett annat sätt att hantera kredit. Detta är i princip samma sak som en kontokredit men med en onlinekredit öppnar du ett konto via nätet och sköter därefter allt online. Med en onlinekredit får du vanligtvis krediten från ett kreditbolag och inte från en bank som med en kontokredit.

Krediter via lån

När det kommer till att få krediter via lån finns det flera olika typer av dessa, bland annat privat- och blancolån, bolån, billån, företagslån, mikrolån och SMS-lån. Alla dessa skiljer sig en aning från varandra och har olika inriktningar. Men det de har gemensamt är att de beviljar en kredit till de som uppfyller de lånekrav som har satts på låneformen.

Ett av de vanligaste lånen på marknaden är privatlånet eller blancolånet. Dessa är egentligen bara två olika namn på samma låneprincip. Det som gör blanco- och privatlånet så populära är att de beviljas utan säkerhet, detta innebär att du som kredittagare inte måste uppge ett syfte för vad du ska använda pengarna till. Privat-och blancolån kan du dessutom låna under längre perioder och till större summor.

Bolån och billån är precis som namnen avslöjar särskilt inriktade för de som vill ha krediter till att köpa en ny bil eller en bostad. Hos alla bolån och de flesta billån måste du dock vara beredd på att lägga en kontantinsats.

Ett mikrolån eller SMS-lån innebär att du lånar en mindre summa pengar under en kortare tidsperiod. I vissa fall kan du godkänna hela ansökningsprocessen via SMS och ha krediten på ditt konto under samma dag. Det kan vara bra att veta att ett SMS-lån brukar komma med en relativt hög ränta.

dante