Lån med betalningsanmärkning

Lån med betalningsanmärkning

Lån med betalningsanmärkning

Inte nog med att den som har en betalningsanmärkning är förpassad till andrahandsmarknaden när det gäller hyresrätter, eftersom i princip
samtliga hyresvärdar, 
såväl kommunala som kommersiella, nekar en att skriva kontrakt med en anmärkning – det är också klart svårare att köpa en lägenhet med betalningsanmärkning. Detta beror på att du även har svårare att få lån. För att få ett lån behöver du oftast vända dig till aktörer som specialiserar sig på att ge lån till de som svårligen kan få ett. Dessa aktörer kan på grund av sina kunders belägenhet ta mycket kraftiga räntor på sina lån, därför det är nära nog omöjligt att till någon större del bekosta ett bostadsköp med ett lån om du har betalningsanmärkningar. 

Högre ränta blir en följd

Men nog finns det sätt att få ett hyfsat lån även om du har en betalningsanmärkning. Visst, du får mer eller mindre acceptera att räntan blir högre, det är i princip ofrånkomligt. Men sådär svindyrt som du ibland tänker dig att icke-traditionella lån med nödvändighet blir behöver det inte vara, om du bara gör din research och ser till att du fullt ut förstår vilka avgifter du förbinder dig att betala när du tar lånet. Läs igenom det finstilta och räkna på exakt hur mycket du behöver betala varje månad, och hur länge.

Välj en alternativ långivare

Du är heller inte med nödvändighet utestängd från att ta exempelvis ett traditionellt bostadslån, om din nuvarande ekonomi är ordnad och din bank bedömer dig vara kreditvärdig, din tidigare anmärkning till trots. Emellertid brukar storbankerna ha en rätt strikt ”nolltolerans” mot betalningsanmärkningar, och säga blankt nej till lån. Det är därför sannolikt förgäves om du vänder dig till de fyra största svenska bankerna. 

Därför ska du vända dig till den uppsjö av aktörer av andra långivare som erbjuder lån till relativt förmånliga erbjudanden, även om du inte har någon jättestabil ekonomi, eller om du har en anmärkning. Vad som är viktigt ifall du beslutar för att ta ett dylikt lån är att du inte gör det impulsivt, utan noga överväger ifall du verkligen är införstådd med risken, och ser till att du är säker på att klara av räntan, särskilt om du tar ett lån med oriktigt hög ränta.

dante